De vilda blommornas dag 2020 – Anvisning för att gå på egen hand!

Naturen är öppen och bjuder på upplevelser för alla med ögon och öron, ensam eller med dina närmaste. (De flesta av oss tycker att det är ok att vandra och fika i ”micro-kluster” tillsammans med några få du känner som är lika försiktiga som du.)
Här följer en anvisning hur du går den tänkta rundan på egen hand. Ha anvisningen öppen på plattan eller mobilen. Vill du skriva ut så finns filen här:.Vilda blommor i Biparadiset

Vilda blommor i Biparadiset, mitten av juni 2020.
Alternativ till De Vilda Blommornas Dag.
Start: Parkeringen vid Biparadiset.
Gå från parkeringen rakt igenom informationsbyggnaden och du ser Biparadiset framför dig.
Följ den raka stigen där det växer nyponros på båda sidor. Efter ca 10 m. växer på höger sida
rotfibbla, hönsarv, smultron och ängsfryle. Där ser du också luddtåtel, ett mjukt gräs som har
en violett vippa nu innan den öppnar sig helt.

Till vänster finns blommande hundkex och rödfibbla. Efter nyponrosorna finns det en sandslänt till höger med tjärblomster, bergsyra och ett lågt gräs, vårfryle vårtåtel . På den öppna sanden vid stigen blommar också ärenpris en låg krypande veronika med ljusblå blommor.

Fortsätt rakt fram och du har öppen blomsteräng på båda sidor. Där växer sommarfibbla i stora mängder och enstaka höskallra samt prästkrage här och var. Skogsklöver med sina smala bladflikar finns här i stora bestånd, men den är ännu inte i blom.

Fortsätt fram till en fyrvägskorsning där det ligger en hög med stora stenar.

Sväng vänster där och fortsätt förbi utedasset och vägen rakt fram in i skogen. (Om du vill kan du gå en bit efter rödmärkta stigen  som börjar vid dasset. Där finns många arter och det är vackert. Men vänd sedan åter och fortsätt den lilla vägen).

Här finns ängskovall på höger sida efter att du svängt. Om det blåser kan du nu höra suset från två stora aspar över ditt huvud. På båda sidor växer hundäxing, ett högt bredbladigt gräs med en stor tät vippa.

Fortsätt fram till en vänsterkurva. Där växer midsommarblomster, smörblomma, nässlor och nejlikrot.
I den höga vegetationen vid stigen kan du också se en kraftig storbladig daggkåpa samt kärrgröe, ett meterhögt frodigt gräs med ganska breda blad och en stor gles vippa. Titta upp
och du har rönn, lönn, sälg, al, ek och körsbärsträd över dig.

Lite längre ner i den fuktiga svackan främst på vänster sida ser du mängder av ljusgröna ormbunkar. Det är majbräken, som är som vackrast nu när de nyss har kommit upp.

Fortsätt framåt tills stigen vägen slutar och du är framme vid Bäckaslövs våtmark.

Där svänger du vänster och har ett vattenfyllt dike på vänster sida i vilket det växer rikligt med mannagräs, ett gräs med breda blad som ofta flyter på vattnet. Där finns också glesa bestånd av sjöfräken. Under sälgen till höger om stigen vägen växer ängsgröe, ett halvhögt gräs med pyramidformad vippa.

Efter ca 50 m. finner du en liten damm med en skylt”Våtmarker”. Bredvid skylten växer rödblära och på kanten av stigen finns det en bård av kamäxing, ett dekorativt gräs med ett tätt ensidigt ax.

På vägrenen till höger växer svartkämpar och nästan ute på vägen blommar den gula gåsörten med sina
silvergråa blad och långa revor. Utefter diket på vänster sida växer rikligt med grenrör, ett högvuxet gräs med lila vippa, som bildar täta bestånd. Fortsätt till nästa grusväg där du svänger vänster vid en damm.

Vänster om vägen växer kärringtand, vitklöver, rödklöver och den gula trådklövern. Där växer också rikligt med rödsvingel, ett halvhögt gräs med svagt lilafärgade vippor och smala blad. Till höger om vägen växer nejlikrot med små gula blommor och där i skogsbrynet blommar nu skogsbjörnbär med sina vita blommor i klasar.
Fortsätt vägen framåt och en bit upp i backen hittar du gökärt, daggkåpa och teveronika. Lite längre fram finns en stätta på höger sida som leder in till en beteshage där det brukar gå hästar eller kor.
Om det är öppet till hagen, betyder det att där inte finns några djur. Till höger i den torra hagen växer mandelblomma och till vänster strax innan den stora eken finns en svagt markerad torr liten kulle. Där växer gråfibbla och rödsvingel i tusental,

Stanna 20 m. innan eken och sväng 90 grader åt höger. Gå nu rakt fram mot lövskogen och du finner efter ca 20 m. Rikligt med blåblommande jungfrulin och stora bestånd av skogsklöver. Ca 50 m. längre bort efter stigen blommar stora buskar med rundhagtorn. Där finns också åkervädd, fältarv och bergsyra.

Gå tillbaka till grusvägen och fortsätt den till höger

Efter ingången till hästhagen växer stormåra, ängssyra, hönsarv och femfingerört. Den senare är lätt att känna igen eftersom bladen är silvergrå på undersidan.

Fortsätt vägen tills du ser en stig in till vänster som leder till parkeringen. Längst bort till vänster på parkeringen i NV-hörnet blommar en stor buske med olvon.
Uno Pettersson

Vi öppnar även plats här på hemsidan och på vår Facebooksida för dina berättelser och bilder och frågor om naturen runt Växjö. Prova att lämna kommentarer här nedan, eller maila Webbredaktören larsolof.carlsson@gmail.com eller kommentera på Facebook Naturskyddsföreningen i Växjö som du hittar till höger eller nedan.
Varma blomsterhälsningar
Ut och njut!
Uno, Lars och resten av styrelsen

Dela

Kommentera

1 thoughts on “De vilda blommornas dag 2020 – Anvisning för att gå på egen hand!

  1. Blommning att uppleva runt Växjö just nu: Ängsbräsma, slånbuskar, äpple, påron

    Fåglar som hörs mest just nu: Bofink, lövsångare, svartvit flugsnappare koltrast.
    (Detta är ett exempel på hur Du kan skriva, genom knapppen Kommentera. Första gången du skriver här tar det lite tid att komma upp, sen går det snabbt.

Kommentering är stängd.