Utbildningsmaterial

Biologisk mångfald i en föränderlig värld – utmaningar och möjligheter

Anders Forsman, professor i evolutionär ekologi, reder ut många frågetecken och delar med sig av gedigen kunskap

Vi lever i en föränderlig värld. Människans befolkningstillväxt har medfört en modifierad markanvändning, ökad exploatering, global uppvärmning och mer frekventa extremväder. Samtidigt har den senaste tidens metodutveckling, exempelvis DNA-sekvensering, bidragit med nya verktyg för att studera olika arter i vår omvärld.

Hur påverkar detta den biologiska mångfalden – och våra möjligheter till kunskapsbildning om mångfalden?

Hur bör strategier utformas för ett framgångsrikt bevarande av biologisk mångfald i en oförutsägbar framtid?

Anders kommer att diskutera och berätta utifrån exempel från sin egen forskning om bland annat bakterier, insekter, fiskar, fåglar, ekskogar och människor.

Plats: IOGT, Sigfridsalen, Vattentorget, Växjö. 16/10 2024 kl. 18.

 

Lottas Lagningsverkstad

Lotta tipsar nedan hur du enkelt kan laga dina trasiga kläder..

Lottas Lagningstips 2

Hur du kan laga en trasig socka

Lottas lagningstips 3

Laga hålet på jeansen, tasigt knä

Lottas Lagningstips 4 del 1

Lär dig hur du kan laga dina trasiga jeans

Lottas lagningstips 4 del 2

 

Porlande bäckar och brusande älvar. Föreläsning av Mia Svedäng

Fritt strömmande vatten med sina forsar och fall är livsmiljö för många arter. Ikväll tittar vi närmare på de värden och nyttor som är knutna till fritt strömmande vatten och som går förlorade då vattenkraft byggs ut och vattenflödena regleras. Vad gör Naturskyddsföreningen och hur kan du själv engagera dig för att vatten skall få strömma fritt? Mia Svedäng, sakkunnig för sötvatten på Naturskyddsföreningen, reder ut begreppen. Plats: IOGT, Sigfridsalen, Vattentorget, Växjö, 24/4 2024.

 

Lär känna naturen – hemifrån!

Vill du lära dig mer om den svenska naturen? Eller kanske bara testa dina kunskaper? Den digitala utbildningen Naturkunnig läser du hemifrån och helt i din egen takt. Självklart helt kostnadsfritt.

Här kan du genomföra grundkurser, fördjupningskurser och fältkurser – och till och med vidareutbilda dig till naturobservatör!

https://www.naturkunnig.se/https://www.naturkunnig.se/

Vad är naturkunnig.se?

Naturkunnig.se är en internetbaserad utbildning för att utbilda allmänheten och entusiasmera dem att intressera sig för naturen.

Naturkunnig.se togs fram 2021 för att ta vara på naturintresset i svallvågorna av pandemin. Då lanserades det som ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Östergötland, Örebro, Västra Götaland, Jönköping och Kronoberg samt Naturvårdsverket, Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet (Artdatabanken och Naturens Kalender). Nu finns utbildningen tillgänglig i hela Sverige.

 

Föreläsning om våtmarker

Therese Ehrnstén från Naturskyddsföreningen berättar om våtmarker ur ett historiskt perspektiv samt redogör för hur de kan återställas. Plats: IOGT-NTO, Vattentorget, Växjö. Måndag 18 september 2023.