Arkiv

Holkbygge på Barnens äng i Växjö den 23 mars

Söndag 23 mars bjöd Natursnokarna in till barn- och familjeaktivitet på Barnens äng i Växjö. Ett 15-tal barn och föräldrar kom, och vi fick dessutom ett fint vårväder. Temat denna gång var fåglar och barnen fick möjlighet att göra i ordning en fågelholk, och både sandpappra och måla den efter egna färger och motiv. När holkarna var klara bjöds barnen och föräldrarna att grilla pinnbröd, och därefter blev det lekar – bland annat den klassiska under hökens vingar.

Diverse 068

Natursnokarna

snokochfagel

23 februari är det dags för en ny Natursnoksaktivitet! Denna gång är vi på Naturskyddsföreningens eget ställe, Osaby säteri, 1,5 mil söder om Växjö.

Vi leker utelekar och äter pinnbröd.

 Välkommen ut i naturen!

 

Studiecirkel: ”Jorden vi äter”

I början av  april startar vi en studiecirkel kring boken ”Jorden vi äter”! Vi planerar att träffas 5 gånger (förslagsvis kl 18:30 – 20:45), med max 1 träff / månad. Kanske gör vi även studiebesök! Det finns en studiehandledning!

Studiecirkelledare: Karin Sahlström karin.sahlstrom@swipnet.se
Kostnad: 100 kr för medlemmar i Naturskyddsföreningen, övriga 250 kr.
Plats: i Växjö eller Alvesta (där flest deltagare finns!)

Välkommen med intresseanmälan! 

Missa heller inte föredraget med en av författarna, Gunnar Rundgren, den 27 mars på Galaxen!

jordenviäter

 

20 januari, 2014

På tisdagskvällen 14 jan bjöd Naturskyddsföreningen, Växjökretsen in till ekologisk matlagning med kocken Erik Måneld. Och det var många som hade anmält sig till de 20 platserna, långt fler än som kunde få plats!

Erik började med att presentera sig själv och sin bakgrund. Han är frilans, utbildar bland annat på restaurangskolor och har själv drivit restaurang på olika håll i världen. När Erik var i Danmark ökade hans intresse för matens ursprung och hållbarhet. Ikväll hade han förberett för att deltagarna i små grupper skulle göra olika maträtter. Efter 5-10 minuter var det full aktivitet i köket. Ganska snart började det också dofta gott från grytor och ugnar. När allting var klart dukade vi fram och satte oss till bords. Den ekologiska maten smakade verkligen lika gott som den doftade.

Det blir fler tillfällen med matlagning med Erik Måneld. Information kommer bland annat finnas på hemsidan och i Naturskyddsföreningens programblad Nötväckan.

 

 

Recept på maten vi lagade: 

 

Moo Namul med basilikasirap 

(20 mycket små tillbehörsportioner)

500 g rättika
15 cm purjolök
2 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
5 msk honung
2 msk socker
saften från en halv citron
16 basilikablad

Skala rättikan och skär den stavar, 8 cm långa och en kvarts centimeter tjocka.
Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten och lägg i rättikstavarna. Koka i fem minuter tills rättikan mjuknat något och blivit lite genomskinlig. Den ska inte bli mosig.
Häll av vattnet och tillsätt strimlad purjolök, sesamolja och finskivade vitlöksklyftor.
Värm upp snabbt på högsta värmen och salta. Ta av från värmen och låt vila tills det hela är ljummet.
Värm honung och socker i en annan kastrull, tills du ser den första bubblan, det ska alltså inte koka mer än så, bara så att sockret löser upp sig. Blanda ned basilikablad och citronsaft och låt svalna tills du har en sirapsaktig konsistens. Lägg upp rättikan i en snygg sidorättsskål, ringla sirapen över och servera till något riktigt kryddstarkt!

 

Keralafisk

20 småportioner

3 kg fast vit fisk
3 tsk gurkmeja
2 msk olja
3 st gula lökar
3 st röda chili
6 cm färsk ingefära
2 burkar kokosmjölk (á 400 g)
2 msk koncentrerad tamarind eller så lägger du 50 g färsk, fermenterad tamarind i kokande vatten i två minuter och så pressar du den genom en sil.
2 msk fiskfond
malen spiskummin
salt

Skär fisken i munsbitstora delar. Lägg dem i en bunke och strö över salt och hälften av gurkmejan. Blanda väl.
Värm sedan oljan i en kastrull, lägg ner den skivade löken (som saltas lätt) och stek den försiktigt mjuk. Rör hela tiden så att den inte bryns.
Dela chilin i tunna skivor. Vill du att rätten ska bli mindre stark så tar du bort kärnorna. Skala och skär ingefäran i tunna stavar. Tillsätt chilin och ingefäran tillsammans med spiskummin och resten av gurkmejan i den stekta löken. Stek blandningen i några minuter.
Häll upp kokosmjölken i en 2-litersbunke och tillsätt tamarinden tillsammans med fiskfonden. Häll kokande vatten ända upp till kanten. Häll kokosmjölkblandningen i kastrullen och rör om. Smaka av. Så här långt kan receptet förberedas i förväg.
Innan rätten ska serveras värmer du upp såsen igen och tillsätter fiskbitarna. Låt dem bli precis genomkokta, det går på 4-5 minuter.

 

 

Äpple- & ingefärschutney

Lite lagom mycket

Skala fyra äpplen och skär dem i fyramillimeters tärningar. Skala en tummestor bit ingefära och hacka den ganska fint. Lägg alltsammans i en tjockbottnad, vid gryta eller traktörpanna tillsammans med två deciliter socker och en liten skvätt honung eller sirap. Skaka ihop och låt småputtra utan omrörning under lock i femton minuter, Ta av locket och låt det hela puttra i fem minuter till. Justera eventuellt konsistensen med mer socker. Blanda ned lite, lite rivet citronskal och ta av från värmen. Klart.

 

Örtrostad Potatis

20 små portioner

2 kg potatis
rapsolja
persilja, dragon, timjan och rosmarin
flingsalt

Tvätta och koka potatisen med skal tills den är precis klar.
Låt ånga av och svalna lite grann. Grovhacka örterna. Blanda potatisen med örter och olja i samma kastrull de kokade i. Häll över på en långpanna och rosta i ugnen i 250 grader i fem minuter, rulla runt dem och rosta i fem minuter till.

 

Örtraita

 

Blanda 3 deciliter tjock yoghurt med en matsked honung, en fjärdedels finhackad chili utan frön och en lillfingerstor finhackad bit ingefära. Låt stå en kvart.
Skala och finstrimla lite alla möjliga örter som du har.
Blanda ned i yoghurtbasen och låt stå en halv timme innan servering.

 

Tabbouleh

20 små portioner

5 dl matvete
10 dl vatten
2 dl grovt rivna rödbetor
1 dl grovt hackad slät persilja
½ dl hackad mynta
1 dl hackad basilika
½ dl hackad dill
4 röda lökar skivade på längden i tunna skivor
¾ dl citronsaft
½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Koka upp vatten och en smula salt, häll i matvetet och låt stå och småputtra i en kvart ungefär, eller tills allt vatten har sugits upp och vetet är lite al dente. Låt svalna. Blanda med alla de övriga ingredienserna förutom rödbetan som du kramar ur ordentligt efter det att du rivit den och vänder ned försiktigt på slutet. Låt alltsammans stå kallt tills det serveras.

 

Paratha

(indiska fyllda stekpannebröd)

6 dubbla bröd att delas i fyra

8 dl siktat grahamsmjöl eller vetemjöl eller lite av varje blandas med ett kryddmått salt och nyps ihop med 150 gram osaltat smör till en grynig massa. Arbeta in vatten, en matsked i taget tills du har en fast deg. Gör tolv små bollar.
Koka dig två potatisar.
Mosa ihop den kokta potatisen med lite salt och peppar och en matsked smör.
Kavla ut degbollarna till runda tunna kakor på ett mjölat bakbord, lägg en sjättedel av potatismojset på en kaka och lägg en annan ovanpå. Tryck ihop kanterna och platta ut fyllningen.
Smörj en gjutjärnspanna med lite olja och stek bröden ett par minuter på varje sida tills de är genombakta. Lägg att svalna i en handduk.

 

Shrikand

En dessert med rötterna i Indien. Härligt saffransdoftande och det perfekta lilla extra efter maten utan att man ska behöva oroa sig för att spricka.

20 små glas

½ gram stött saffran blandas med 2 msk kokhett vatten. Blandas ner i 1,5 liter medeltjock yoghurt tillsammans med 1,5 dl socker och 2 tsk kardemumma.
Fördela i glas och ställ svalt.
Rosta ungefär en och en halv deciliter solrosfrön i en torr panna tills de har vacker färg. Fräs ned lite honung, rör runt en stund, låt svalna och strö över shrikanden innan servering. Gott.

 

Rostade Kikärtor

 

Koosmali

(sallad på morötter, senapsfrön och yoghurt)

(20 port.)
Riv ett kilo morötter grovt. Grovhacka en näve koriander. Finhacka två gula lökar.
Värm en stekpanna eller wok och häll i en matsked svarta senapsfrön. Rulla runt dem tills de börjar poppa och knäppa.
I med en halv deciliter olja, låt den bli varm, i med löken och rör runt i en minut. I med morötterna och lite svartpeppar och flingsalt. Rör om i en minut till. Hög värme ska det vara.
Ta av det hela från värmen och låt svalna en smula innan ni blandar ned två deciliter tjock yoghurt och saften från en halv citron. Klart.

Blötlägg och koka eller köp burkade kikärtor.
Tja, kanske 400 g funkar fint.
Skölj kikärtorna noga och låt dem rinna av, först i ett durkslag och sedan på ett hushållspapper.
Blanda en matsked vardera av gurkmeja, spiskummin och koriander i en stor skål.
Blanda ned två teskedar flingsalt, och två teskedar finhackad färsk ingefära.
Blanda ned kikärtorna väl. Blanda slutligen i en matsked harissa.
Lägg kikärtorna på en bakpappersklädd ugnsplåt och kör dem i ugnen på 250 grader i fem minuter. Ta ut plåten, rulla runt ärtorna lite och kör i ytterligare fem minuter. Klart!

 

Morotshommos

Till 20 små portioner

200 g kikärtor på burk, eller blötlagda och kokta
1 stor lök som är hackad
2 lagom stora morötter
1 cm röd chili
½ dl citronsaft
1 dl olja
kanske ett par msk tahini
salt och peppar

Skala morötterna och dela dem i bitar. Koka morötterna mjuka. Ansa och hacka chilin. Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av en stund. Mixa alltsammans i en matberedare eller med en stavmixer tills du trivs med konsistensen, späd eventuellt med lite vatten och olja. Smaka av med salt och peppar. Klart.

 

Rödbets- & äppelraita

två rödbetor
två syrliga äpplen
1 tummetottstor bit ingefära
2 dl tjock yoghurt

Skala och riv rödbeta, äpple och ingefära, blanda ihop och låt stå och dra i femton minuter. Blanda med yoghurten och så var det redan klart!

 

Harissa

Okej. Något för den där killen som alltid ska beställa alla sina rätter ”extra starka”, och sedan sitter där och försöker hålla god min när han egentligen vill springa runt hörnet, gråta och dricka vatten.. Nja, Harissa är faktiskt gott som sjutton, om man gör ett litet dopp bara..

Så det räcker en vecka

10 st röda chilifrukter
2 dl oliv eller rapsolja
2 citroner
2 msk finhackad koriander
1 msk flingsalt

Ta bort pinnarna från chilifrukterna men spara kärnorna och allt annat. Lägg i en skål tillsammans med oljan och koriandern. Tvätta citronerna, riv skalet av dem i en liten skål. Pressa saften ur dem ned i oljan. Mixa oljan så slät som du orkar. Akta ögonen. Blanda ned citronskal och flingsalt och låt stå i en burk i kylen en stund innan du serverar. Ganska starkt men en suverän dip till små potatisar..